Bijzonder. Dat was mijn jaar in 1 woord. Bijzonder.

Bijzonder met een nieuwe job waar ik een bestaand team ging laten groeien. Het team bleek – met voortschrijdend inzicht – een nieuw team met collega’s vanuit verschillende plekken in de organisatie. Én had tal van vacatures. Toen nog zeker geen team-team dus. En passent lanceerden we onze nieuwe (TROTS op) website sn.nl met inmiddels heel mooie online resultaten, werkten mijn collega’s en ik door de zomervakanties heen aan strategische plannen én werkten we met en voor onze klanten aan slimme campagnes en marketingplannen met als bijdrage groei van onze dienstverlening en organisatie.

Bijzonder was het. Met een steep learning curve. Waar de schans van Garmisch-Partenkirchen echt niks bij is.

Maar als je me vraagt welke bijdrage een studie of opleiding via de formele weg hebben bijgedragen aan die learning curve, dan is het antwoord 0,0. Geen tijd voor.

Want het is mooi hoor opleidingen en cursussen volgen als je eenmaal aan het werk bent (na je studie en wat zo meer) op het gebied van kennis of (zeker een aanrader!) op het gebied van vaardigheden. Prachtig en uit ervaring weet ik dat formeel leren je heel prima theoretische onderbouwing geeft voor iets dat je in je werk goed kan gebruiken.

Maar als ik terugdenk – en ook CV technisch kijk – dan bestaat wat ik elke dag leer niet uit formele leermomenten die zwart op wit staan. Nee, dit leren zit juist in informeel leren. Wat ik doe als ik mensen ontmoet, waar ik zinnige (en soms ook compleet onzinnige – overigens net zo leerzaam ☺) gesprekken en discussies mee heb, als ik online of – ja nog steeds heerlijk – offline artikelen lees, als ik andere bedrijven en hun businessmodellen probeer te doorgronden. En zo zijn er nog 10-tallen of nog meer momenten dat ik leer.

En dit jaar leerde ik ook door een coach die me op cruciale momenten richting gaf. En nee, hij gaf geen antwoorden. Juist niet. Hij stelde vragen en luisterde. En ik praatte, ratelde, was stil, liet een traan en gaf zelf de antwoorden. Bijzonder. Dat vond ik het. Noem het leermoment, noem het onderwijsmoment.

En echt ik gun het iedereen: een coach. Formeel of juist ook informeel, in je rol als docent, leerkracht, directeur, bestuurder, vriend, vader of moeder of nog anders. Want leren kan je van en met iedereen.

Ik wens jullie allemaal een heel bijzonder 2016 vol met bijzondere leven-lang-leermomenten.


Janneke Gielisse – Is dol op innovatie, social, online. Marketeer in hart en nieren met een zwak voor onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en een leven lang leren. Leest alles wat los en vast zit. Daarnaast trotse moeder van 2 stoere jongens. @jannekegielisse

Daar sta je dan
Dan weet je dat je op de goede weg zit...

1 comment

  • Marie Pastoor

    prachtig en zeer herkenbaar voor mij als ervaringsleerder… leuk om met je te linken en je te volgen janneke. Ik zoek je op! groet, Marie

RSS